Home »

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale
 

În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

Această zi este promovată începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League - WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension - ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.whleague.org.

Societatea Internaţională de Hipertensiune Arterială, înfiinţată în 1966 şi înregistrată ca organizaţie de caritate în Anglia şi Ţara Galilor în decembrie 2007, s-a angajat să promoveze şi să încurajeze dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul hipertensiunii arteriale, cu aplicabilitate în întreaga lume, potrivit http://ish-world.com/.

Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, hipertensiunea este numită ucigaşul tăcut, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

Tema prin care este marcată în acest an Ziua mondială a hipertensiunii arteriale urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, având în vedere că, la nivel global, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că o au, iar dintre cele care conştientizează faptul că au această afecţiune, mai puţin de 20% o ţin sub control, potrivit site-lui Societăţii Internaţionale de Hipertensiune, http://ish-world.com/.

În România hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Potrivit celui mai recent studiu al Societăţii Române de Hipertensiune, efectuat în 2016, SEPHAR III ("Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România"), în ţara noastră hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi dezvoltă programe de educare a populaţiei, în vederea îmbunătăţirii gradului de informare privind hipertensiunea arterială.

Sub egida acestei societăţi, în 2019, se desfăşoară în Bucureşti o campanie de informare şi educare medicală în scopul conştientizării importanţei măsurării tensiunii arteriale şi promovării monitorizării, corecte şi constante a acesteia. Astfel, de Ziua mondială a hipertensiunii arteriale au loc, la Spitalul Floreasca şi la sediul Centrului Medical Emerald, între orele 9.00-18.00, testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale, EKG şi consultaţii, însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate.

AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-05-17 08:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!