Home »

MAI: 59 sesizări privind infracțiuni electorale, înregistrate de la deschiderea urnelor

MAI: 59 sesizări privind infracțiuni electorale, înregistrate de la deschiderea urnelor

 

MAI a anunțat că de la deschiderea urnelor duminică au fost înregistrate 59 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale și nu au fost înregistrate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea și siguranța publică.

Foto: (c) Simion MECHNO/AGERPRES FLUX

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că în urma verificărilor efectuate, dintre aceste sesizări 14 nu s-au confirmat iar cele mai multe evenimente au fost în București.

"În București au fost opt sesizări, în județele Dâmbovița Dolj și Mehedinți s-au înregistrat câte șapte și Giurgiu — patru. Toate aceste situații sunt verificate punctual și se vor lua măsurile corespunzătoare. În urma sesizărilor, până la această oră au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea 48 privesc încălcarea legislației electorale. Sunt efectuate cercetări în șase situații reprezentând posibile infracțiuni", a precizat Dajbog.

Monica Dajbog a subliniat că există un caz de corupere a alegătorilor în comuna Cogealac, din jud Constanța, unde viceprimarul a sesizat faptul că dintr-un autovehicul se distribuie pâine în scop electoral. Se fac cercetări pentru a se stabili care este situația de fapt.

De asemenea, un agent de poliție din localitatea Bistra, județul Alba, s-a sesizat din oficiu că un bărbat de 66 ani a împiedicat-o pe soția sa să își exercite dreptul de vot, după ce o zi înainte bărbatul solicitase o urnă mobilă în numele soției netransportabile, însă dimineață a refuzat accesul în locuință al membrilor de la secția de votare.

"Această faptă se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. Votarea cu urna specială se face conform unei proceduri bine stabilite și persoanele bolnave trebuie să depună cerere la secțiile de votare o zi înainte de ziua votării. Urna specială e transportată de cel puțin doi membri ai secției de votare și sub paza structurilor MAI", a explicat Dajbog.

În județul Dâmbovița, Poliția a fost sesizată de mai mulți cetățeni că au găsit de dimineață afișe electorale lipite pe parbrizele mașinilor. Cei trei autori au fost identificați și amendați.

În Giurgiu, o persoană din localitatea Bigu a sesizat structurile MAI că membrii biroului secției de votare nu i-au permis să voteze, invocând că ar avea probleme psihice. În urma verificărilor polițiștilor, s-a stabilit că persoana este înscrisă în evidențele medicale cu afecțiuni psihice, fapt ce nu îi permite să voteze.

Un alt caz a fost în București, unde s-a primit o sesizare prin 112 că la secția 185 un alegător a introdus în urnă mai multe buletine de vot. La fața locului s-au deplasat polițiști, care au întocmit dosar pentru acțiunea de fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

"Am avut o situație și la Vaslui, unde prefectul județului a cerut Biroului Electoral Județean înlocuirea președinților a patru secții de votare, deoarece ieri au plecat acasă cu ștampilele de control. Scoaterea materialelor necesare votării este strict interzisă. Procesul electoral nu a fost suspendat și s-a desfășurat sub coordonarea locțiitorilor președinților birourilor electorale", a completat reprezentantul MAI.

Dajbog a subliniat că s-a efectuat și tragerea la sorți din rezerva de magistrați și juriști.

Ea a mai spus că au fost sesizate și situații punctuale când președinții birourilor secțiilor de votare au solicitat angajaților MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot. Până la clarificarea situațiilor, procesul electoral a fost întrerupt, la cererea președinților, pentru perioade limitate de timp.

AGERPRES/(A,AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Antonia Niță)

2014-05-25 15:10:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!