Home »

#europarlamentare2019/Muhuleţ: Operatorii de tabletă să informeze că se poate vota pentru ambele sau pentru unul dintre scrutine

#europarlamentare2019/Muhuleţ: Operatorii de tabletă să informeze că se poate vota pentru ambele sau pentru unul dintre scrutine

#europarlamentare2019/Muhuleţ: Operatorii de tabletă să informeze că se poate vota pentru ambele sau pentru unul dintre scrutine
 

Operatorul de calculator din secţia de votare are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze fie pentru ambele scrutine de duminică - europarlamentare şi referendumul naţional pe Justiţie -, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţia SIMPV opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a făcut referire, într-o conferinţă de presă, la o sesizare legată de modul în care operatorul de calculator şi preşedintele secţiei de votare informează alegătorii despre posibilitatea de a vota pentru ambele tipuri de scrutin.

"Aş vrea să reamintesc aici decizia 72 a BEC, care la art. 1 lit. b precizează faptul că operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului, în cazul în care nu se poate folosi scanarea pentru a verifica dacă cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot. Dacă aplicaţia SIMPV nu semnalează niciun impediment de exercitare a dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secţie de votare, operatorul va aduce la cunoştinţă alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezenţa la vot separat pentru fiecare scrutin în parte şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita dreptul la vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional sau doar pentru aceste scrutine", a explicat Muhuleţ.

Potrivit lui, în cursul dimineţii, BEC a transmis prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletele din toate secţiile de votare, cât şi pe telefoanele mobile aflate în posesia preşedinţilor secţiilor de votare şi menţiona faptul că operatorul are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze la ambele scrutine sau doar la unul.

"Obligaţia operatorilor de calculator, de tabletă e aceea de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scrutine, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţie opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte", a subliniat Muhuleţ.

AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

2019-05-26 14:49:33
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!