Home »

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7,00

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7,00

 

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se încheie sâmbătă, la ora 7,00, urmând ca duminică peste 18 milioane de alegători să fie așteptați la urne pentru a desemna viitorul președinte al țării.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES FLUX

Potrivit legislației în vigoare, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. După această dată sunt interzise acțiunile de tip electoral.

Duminică secțiile de votare se vor deschide la ora 7,00 și se vor închide la ora 21,00.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 2 noiembrie, au drept de vot 18.296.567 de cetățeni români, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Campania electorală a debutat pe 3 octombrie, iar în cursa pentru fotoliul prezidențial au intrat 14 candidați — Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.

Președintele țării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea președintelui României.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

2014-10-31 10:47:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!