Home »

Comisia de anchetă privind prezidențialele cere control al modului de îndeplinire a atribuțiilor de către procurorul general

Comisia de anchetă privind prezidențialele cere control al modului de îndeplinire a atribuțiilor de către procurorul general

 

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 îi solicită ministrului Justiției să inițieze "in extremis" exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către Augustin Lazăr a atribuțiilor sale de serviciu în calitate de procuror general și să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către acesta a funcției pe care o deține.

"Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situația gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017. (...) Ținând cont de toate aceste aspecte și în situația în care se consideră că trebuie să se limiteze la rolul ministrului Justiției precis 'trasat prin legile speciale care reglementează statutul magistraților și organizarea judiciară', (...) solicităm ministrului Justiției: să inițieze 'in extremis' exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către Augustin Lazăr a atribuțiilor sale de serviciu, în calitate de procuror general; conform art. 44 alin. (4) coroborat cu art. 45 alin. (1), în calitate de titular al acțiunii disciplinare, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către Augustin Lazăr a funcției de procuror general", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de președintele comisiei de anchetă Oana Florea.

Potrivit sursei citate, procurorul general al României a refuzat cererea Comisiei de anchetă, interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR, iar comisia a revenit cu o nouă solicitare "demontând juridic toate motivele invocate de acesta".

"În loc să colaboreze în realizarea anchetei parlamentare, așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, Augustin Lazăr a emis două postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale, încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017. În plus, procurorul general solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările lui Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând toate solicitările procurorului general", a menționat Florea.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

2017-08-11 16:31:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!