Home »

Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 cere CSM respingerea solicitărilor Parchetului General

Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 cere CSM respingerea solicitărilor Parchetului General

 

Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților privind alegerile prezidențiale din 2009 a înaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General, anunță președintele comisiei, Oana Florea, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comisia consideră că refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziție o copie după dosarul nr. 213/P/2017 referitor la scrutinul din 2009 poate fi interpretat "ca o exercitare a funcției cu rea-credință sau gravă neglijență".

Oana Florea a menționat, în comunicat, că procurorul general Augustin Lazăr nu a acceptat cererile comisiei parlamentară de anchetă de a-i trimite copia dosarului, clasat în 20 iunie, și a anunțat că face mai multe solicitări către CSM, între care și să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească.

"Procurorul general Augustin Lazăr a refuzat această solicitare a comisiei și a emis 2 postări pe Facebook și un comunicat al PÎCCJ din care am aflat că a solicitat CSM: să-și exercite rolul de garant al independenței justiției; să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească; să îi fie clarificat dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale", precizează președintele comisiei.

Comisia parlamentară de anchetă a formulat către CSM o adresă prin care solicită respingerea acestor cereri ale procurorului general.

"Comisia parlamentară de anchetă nu a încălcat independența procurorilor așa cum este ea precizată în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară art. 64 alin. 2 "În soluțiile dispuse, procurorul este independent, în condițiile prevăzute de lege'. Solicitarea a fost făcută după ce soluția fusese dată", menționează președintele comisiei în adresa către CSM, conform sursei citate.

De asemenea, în scrisoarea către CSM, comisia menționează că "nu există un conflict juridic de natură constituțională în sensul celor arătate de procurorul general deoarece Comisia parlamentară a acționat în limitele prerogativelor constituționale, nu și-a arogat drepturi și competențe ale autorității judecătorești și nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa".

"CSM nu are în atribuții interpretarea normelor legale, acestea fiind atribuția Parlamentului, conform art. 69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, "Intervențiile legislative pentru clarificarea sensului unor norme legale se realizează printr-un act normativ interpretativ de același nivel cu actul vizat, prin dispoziții interpretative cuprinse într-un nou act normativ sau prin modificarea dispoziției al cărui sens trebuie clarificat" Totodată, conform art.18 alin.(2), "Înalta Curte de Casație și Justiție asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești, potrivit competenței sale'", se mai arată în scrisoarea către CSM, potrivit comunicatului.

AGERPRES/(AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin)

2017-08-04 16:48:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!