Home »

INSCOP: Ponta, perceput drept câștigător al prezidențialelor și cel mai potrivit pentru funcția de președinte

INSCOP: Ponta, perceput drept câștigător al prezidențialelor și cel mai potrivit pentru funcția de președinte

 

Victor Ponta este perceput de majoritatea românilor drept câștigător al alegerilor prezidențiale din noiembrie, fiind considerat și cel mai potrivit pentru a îndeplini funcția de șef al statului, conform Barometrului realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 2-8 octombrie.

Foto: (c) inscop.ro

"La întrebarea "Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, 57,2% dintre votanții care au indicat un nume (dintre cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale. Pe poziția secundă, urmează Klaus Iohannis, despre care 33,5% dintre votanții care indică un nume cred că va câștiga alegerile prezidențiale", precizează INSCOP, într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Potrivit sursei citate, urmează Călin Popescu-Tăriceanu, despre care 4,1% dintre votanții care indică un nume spun că va câștiga alegerile prezidențiale, Elena Udrea, cu 2,6% dintre opțiuni, Monica Macovei — 0,7%, Teodor Meleșcanu — 0,7%, Dan Diaconescu — 0,7%, Corneliu Vadim Tudor — 0,3%, Gheorghe Funar — 0,2%.

Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brînză, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariței nu au fost menționați deloc drept posibili câștigători ai alegerilor prezidențiale.

Conform detaliilor suplimentare furnizate de site-ul inscop.ro, votanții lui Victor Ponta sunt "cei fideli prin faptul că peste 90% dintre ei cred că acesta va câștiga alegerile prezidențiale".

"Restul nu știu sau nu răspund la întrebare. Niciunul nu îl indică pe Klaus Iohannis drept câștigător al alegerilor. Aproape trei pătrimi dintre votanții lui Klaus Iohannis cred că acesta va câștiga alegerile, restul fie indicând pe Victor Ponta drept câștigător al alegerilor, fie alegând opțiunea de răspuns "Nu știu/Nu Răspund"", precizează inscop.ro.

Pe de altă parte, institutul de cercetare relevă că la întrebarea "Dincolo de preferințele dvs. personale, care dintre următorii candidați la alegerile prezidențiale credeți că se potrivește cel mai bine cu cerințele funcției de președinte?", 41,8% dintre votanții care indică un nume (dintre cei care votează în mod sigur în turul I, fără non-răspunsuri și fără varianta 'niciunul') consideră că Victor Ponta se potrivește cel mai bine cu cerințele funcției de președinte.


Foto: (c) inscop.ro

El este urmat de Klaus Iohannis, cu 29,7% dintre opțiuni. Pe locurile următoare se situează Teodor Meleșcanu și Călin Popescu Tăriceanu (ambii cu 7,8%), Elena Udrea (5,3%), Monica Macovei (4%), Dan Diaconescu (1,7%).

Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, William Brânză cumulează 1,9% dintre răspunsuri. Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariței nu au primit niciun răspuns favorabil.

"Acest clasament reproduce în linii mari topul intenției de vot, majoritatea votanților indicând același personaj pe care îl votează. Totuși, remarcăm mici diferențe date, probabil, de percepția populației cu privire la profilul personal al unora dintre candidați pe care votanții îi consideră, în virtutea carierei, a activităților anterioare, mai potriviți pentru funcția de președinte. De asemenea, alte diferențe au cauze obiective tehnice legate de recalcularea procentelor după eliminarea non-răspunsurilor", se mai arată pe inscop.ro.

"Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.095 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

AGERPRES/(AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Florin Marin)

2014-10-21 08:48:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!