Home »

Dolj: Primăria Craiova recuperează 11,51 milioane euro din fonduri europene pentru reabilitarea Parcului "Romanescu"

Dolj: Primăria Craiova recuperează 11,51 milioane euro din fonduri europene pentru reabilitarea Parcului "Romanescu"

Dolj: Primăria Craiova recuperează 11,51 milioane euro din fonduri europene pentru reabilitarea Parcului
 

Primăria Craiova va recupera 11,51 milioane euro din fonduri europene pentru proiectul de reabilitare a Parcului "Nicolae Romanescu", pentru care pierduse finanţarea din cauza întârzierii lucrărilor, însă proiectul a intrat ulterior pe lista de rezervă în cadrul Programului Operaţional Regional. Recuperarea banilor se va face printr-o contract semnat, joi, de către conducerea Primăriei Craiova şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest "Oltenia".

"Este vorba de un contract în valoare de 11,51 milioane de euro pentru un proiect contractat în 2015, dar pentru că lucrările nu au fost terminate la timp se afla pe o listă de rezervă. Practic nu s-a reuşit integral să se deconteze sumele pentru lucrările de reabilitare a Parcului "Nicolae Romanescu". În 2015 când s-a contractat acest proiect s-a contractat cu 78% din suma eligibilă, respectiv 12 milioane euro din 15 milioane euro şi a fost decontat în valoare 3 milioane euro. După pierderea finanţării, lucrările au fost continuate cu fonduri de la bugetul local", a explicat directorul ADR "Oltenia", Marilena Bogheanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, acest proiect este un succes din mai multe puncte de vedere. "Primăria s-a mobilizat să depună documentaţia foarte repede. De asemenea, conform ghidului, suma maximă care se acorda era de 5 milioane euro, însă Ministerul Dezvoltării, ADR-urile şi beneficiarul au făcut o serie de demersuri pentru majorarea acestui plafon şi semnăm contractul de 11,51 milioane euro. Deci peste cei 3 milioane euro care au fost deja plătiţi, primăria va recupera peste 8 milioane de euro", a mai spus Bogheanu.

Ca cerinţă pentru recuperarea banilor, în proiect s-a introdus şi activitatea de reabilitare a podului suspendat din parc, pentru care Primăria Craiova a alocat 4,3 milioane lei. În proiectul iniţial, podul nu putut fi prins, pentru că la el se executaseră lucrări în urma cu mai puţin de cinci de ani, astfel nefiind îndeplinite condiţiile de finanţare.

Podul suspendat, realizat în 1901-1902, este închis din luna martie 2017, când s-a constatat că lemnele podinei, fiind putrede şi rupte din loc în loc, nu mai prezintă siguranţă pentru trecători. Tot atunci, municipalitatea a luat decizia că sunt necesare intervenţii de profunzime la pod. Podul suspendat, ca întregul parc, este monument istoric de categoria A.

AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu; editor online: Magdalena Tănăsescu)

2018-12-06 14:23:10
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!