Home »

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Dezsö Gyarmati, poloistul maghiar care a făcut valuri în bazinul olimpic

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Dezsö Gyarmati, poloistul maghiar care a făcut valuri în bazinul olimpic

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Dezsö Gyarmati, poloistul maghiar care a făcut valuri în bazinul olimpic
 

Considerat cel mai mare jucător de polo pe apă al tuturor timpurilor, Dezsö Gyarmati a fost şi cel mai titrat sportiv din istoria acestei discipline. Participant la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, între anii 1946 şi 1964, Gyarmati a câştigat, cu naţionala Ungariei, trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Dublu campion european, în 1954 şi 1962, a fost şi unul dintre cei mai rapizi înotători ai vremurilor sale, cu un record personal de 58,5 secunde pe distanţa de o sută de metri în bazin.

Dezsö Gyarmati s-a născut la 23 octombrie 1927, în oraşul Miskolc, din nord-estul Ungariei, potrivit www.imdb.com. A jucat întreaga lui carieră la două cluburi din Budapesta, Ujpest şi Ferencvaros.

La 20 de ani a participat la prima lui olimpiadă, în 1948, la Londra, unde a obţinut medalia de argint. De atunci, Dezsö Gyarmati, un stângaci puternic care a evoluat pe mai multe poziţii în bazin, a câştigat încă patru medalii: trei de aur (Helsinki 1952, Melbourne 1956 şi Tokyo 1964) şi una de bronz (Roma 1960), notează site-ul Comitetului Internaţional Olimpic, https://olympics.com.

 

 


După ce a câştigat cinci titluri olimpice şi două europene, Gyarmati a început o carieră de antrenor aproape la fel de spectaculoasă şi eficientă precum cea de jucător, menţionează site-ul Federaţiei Internaţionale de Nataţie, www.fina.org. Dezsö Gyarmati a strâns alte trei medalii olimpice ca antrenor al naţionalei Ungariei la polo pe apă: aur (Montreal 1976), argint (München 1972) şi bronz (Moscova 1980). În total, ca jucător şi apoi ca antrenor, Gyarmati s-a bucurat de reuşite incontestabile la opt olimpiade diferite. El i-a condus pe poloiştii maghiari către victorie pentru titlul inaugural al Campionatului Mondial FINA în 1973, echipa Ungariei fiind şi vicecampoană în 1975 şi 1978. De asemenea, prima ediţie a Cupei Mondiale FINA din 1979 a revenit maghiarilor, antrenaţi de Gyarmati.

În anii '80 ai secolului trecut, Dezsö Gyarmati a antrenat mai multe cluburi maghiare, câştigând o serie de medalii în liga naţională de polo pe apă. După prăbuşirea comunismului în Europa de Est, Gyarmati a început să lucreze pentru noul guvern în anii '90. Considerat un adevărat erou în patria sa şi decorat cu numeroase distincţii, Dezsö Gyarmati s-a angajat ulterior într-o carieră politică în Ungaria, fiind ales deputat în Parlamentul maghiar timp de patru ani. S-a implicat activ în găsirea de fonduri pentru sportul maghiar. După împlinirea a 75 de ani, a fost membru al consiliului executiv al Federaţiei naţionale de polo pe apă şi a reuşit să publice o serie de cărţi despre acest sport acvatic, una dintre lucrări referindu-se la istoria integrală a acestei discipline olimpice din Ungaria.


S-a căsătorit cu medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Helsinki (1952), înotătoarea Eva Szekely. A fost tatăl unei alte înotătoare celebre din Ungaria, dublă medaliată olimpică la JO de la München în 1972, Andrea Gyarmati. Tatăl, mama şi fiica, Dezsö Gyarmati, Eva Szekely şi Andrea Gyarmati au fost incluşi, de-a lungul timpului, în "International Swimming Hall of Fame" al sporturilor acvatice. Dezsö Gyarmati a mai fost căsătorit cu actriţa de origine română Margit Bara, născută la Cluj-Napoca, arată www.imdb.com.

A decedat la 18 august 2013, la Budapesta, la vârsta de 85 de ani, potrivit agenţiei AP. La scurt timp după moartea sa, Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) i-a adus un omagiu lui Dezsö Gyarmati într-un articol intitulat "FINA în doliu", caracterizându-l astfel: "Unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a văzut vreodată acest sport şi cel mai decorat din istorie, geniul stângaci putea juca în orice poziţie. Cunoscut pentru abordarea sa neînfricată în fiecare partidă, a fost capabil să decidă cele mai mari confruntări aproape singur".

AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.olympics.com

2022-05-10 12:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!