Home »

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Fotbalistul Pelé

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Fotbalistul Pelé

SPORTIVI DE LEGENDĂ: Fotbalistul Pelé
 

Fotbalistul Pelé este unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ai tuturor timpurilor. Cu o tehnică de invidiat şi cu 1285 de goluri marcate de-a lungul carierei, brazilianul a fost supranumit "Regele fotbalului".

Pelé (nume adevărat Edson Arantes do Nascimento) s-a născut la 23 octombrie 1940 în oraşul Tręs Coraçőes din Brazilia. Şi tatăl său a jucat fotbal, transmiţându-i fiului dragostea pentru sport, conform site-ului oficial pele10.com. Crescând într-un mediu sărac, el şi prietenii săi îşi spuneau "Desculţii" şi jucau fotbal cu o minge făcută dintr-o şosetă umplută cu cârpe pe străzile din Baura.

A fost descoperit în anii '50 de către fostul internaţional brazilian Waldemar de Brito, care l-a înscris şi l-a antrenat la echipa FC Santos. La 15 ani, Pelé participa la primul său meci ca jucător profesionist, la 7 septembrie 1956 înscria primul gol în poarta echipei Corinthians Sao Paolo iar recunoaşterea sa mondială a venit doi ani mai târziu, la turneul final al Cupei Mondiale din Suedia. Acolo a marcat trei goluri în semifinala jucată cu Franţa şi două goluri în finala jucată cu Suedia, conform volumului "Campionii secolului XX" (Ed. Fundaţia Rompres, 2000).

La 19 noiembrie 1969, Pelé a marcat cel de-al o mielea gol al carierei sale. În cadrul Campionatului Mondial din Mexic (1970), câştigat cu echipa sa naţională, brazilianul a înscris şi cel mai frumos gol al carierei sale în meciul în care Brazilia a învins România cu scorul de 3-2, după cum el însuşi declara.

Sursa foto: Pelé / Facebook


 

Cariera sa la echipa reprezentativă a Braziliei s-a încheiat în 18 iulie 1971 la a 92-a selecţie, fiind singurul jucător din lume care a câştigat de trei ori Campionatul Mondial (1958, 1962 şi 1970). A evoluat la două echipe de club, echipa la care a debutat, FC Santos, şi echipa la care a jucat în ultimele trei sezoane ale carierei, Cosmos New York. Pelé s-a retras din fotbal în 1977. Ultimul său gol marcat a fost dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, conform aceleiaşi surse. După retragerea din activitatea sportivă, Pelé a fost comentator de televiziune, om de afaceri şi a făcut parte din Guvernul Federal Brazilian ca ministru al sporturilor.

În 2018 a fost lansată Fundaţia "Pelé" de către fostul jucător brazilian. Obiectivele principale ale acesteia sunt caritabile, axate în principal pe suportul organizaţiilor nonguvernamentale în activităţi de eradicare a sărăciei şi de educare, conform site-ului oficial pele10.com.

Din 1994, Pelé este Campion pentru Sport UNESCO. În această calitate, a vizitat ţări precum Mexic, Guatemala, Columbia sau Brazilia, promovând sportul ca metodă pentru pace şi integrare. În 1996 a contribuit la succesul campaniei de strângere de fonduri pentru copiii dezavantajaţi "Children in Need" organizată de postul de televiziune RTL în cooperare cu UNESCO, conform site-ului oficial unesco.org.

Pelé este cel mai bun marcator din lume cu 541 de goluri înscrise în meciuri oficiale ale echipelor de club la care a jucat. În total, brazilianul a înscris 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri, record mondial consemnat de "Cartea Recordurilor". 1999 a fost anul în care întreaga sa activitate a fost răsplătită cu titluri prestigioase: a fost ales "Fotbalistul secolului" de către câştigătorii "Balonului de Aur" şi "Atletul Secolului" de către Comitetul Internaţional Olimpic, iar revista "Time" l-a înscris în lista celor mai influenţi 100 de oameni ai secolului al XX-lea, conform site-ului oficial al Federaţiei Internaţionale pentru Istoria Fotbalului şi Statistici, iffhs.com.

În Brazilia, Pelé este privit ca un erou naţional iar în 1961 preşedintele de atunci al Braziliei, Jânio Quadros a declarat că Pelé este o ''comoară naţională''. De-a lungul carierei a fost supranumit "Perla Neagră'', "Regele Fotbalului", "Regele Pelé" sau "Regele", conform sursei citate.

AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Anda Badea)

2019-02-12 12:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!